Πώς να Εντοπίσετε και να Αφαιρέσετε Spyware Από το Android σας

Ανησυχείτε πως το Android σας έχει μολυνθεί με spyware; Με τον παρακάτω οδηγό θα σας βοηθήσουμε να το εντοπίσετε και να το αφαιρέσετε αποτελεσματικά από τη συσκευή σας.

Τα spyware ή λογισμικά κατασκοπείας είναι κακόβουλα λογισμικά, που μπορεί να καταγράφουν τις κινήσεις σας ή ακόμη και να επιτρέπουν σε χάκερς να έχουν πρόσβαση στο smartphone σας.

Βρείτε παρακάτω μερικά από τα πιο συνηθισμένα ύποπτα σημάδια και μάθετε πώς μπορείτε να αφαιρέσετε μια για πάντα κάθε spyware από τη συσκευή σας.

1. Ξαφνική απενεργοποίηση ή επανεκκίνηση της συσκευής

Αν παρατηρήσετε πως το κινητό σας κλείνει από μόνο του ή ανοιγοκλείνει χωρίς λόγο, αυτό μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη spyware στη συσκευή σας. Ιδιαίτερα αν αυτό γίνεται αφού εγκαταστήσετε μια ύποπτη εφαρμογή στο Android σας, καθώς μπορεί να σημαίνει πως κάποιος έχει πρόσβαση στο Android σας από απόσταση.

2. Ξαφνικές αλλαγές στην κατανάλωση της μπαταρίας

Οι περισσότερες συσκευές Android με τον καιρό αποκτούν όλο και πιο αδύναμες μπαταρίες, πράγμα που είναι φυσιολογικό για κάθε είδους συσκευή. Αν έχετε προβλήματα μπαταρίας σε μια νέα συσκευή ή αν παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές ακόμη και σε μια παλιότερη συσκευή, αυτό μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού.

3. Περίεργοι θόρυβοι στις κλήσεις σας ή ύποπτα μηνύματα

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείτε να εντοπίσετε την ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού, ελέγχοντας την ποιότητα των κλήσεών σας. Αν παρατηρήσετε περίεργους θορύβους όταν κάνετε μια κλήση ή ακούσετε άγνωστες φωνές αυτό μπορεί να είναι σημάδι ύπαρξης λογισμικού που καταγράφει τις κλήσεις σας. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει όταν λαμβάνετε ύποπτα μηνύματα από αγνώστους.

4. Υψηλή κατανάλωση δεδομένων

Ένα ακόμη ύποπτο σημάδι ύπαρξης spyware είναι η υψηλή κατανάλωση δεδομένων, ακόμη και όταν δε χρησιμοποιείτε το ίντερνετ του Android σας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κακόβουλα λογισμικά καταναλώνουν πολλά δεδομένα, ώστε να μεταφέρουν πληροφορίες τις συσκευής σας σε τρίτους.

Αφαίρεση ύποπτων λογισμικών από το Android σας

Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να απαλλαχθείτε από κάθε είδους spyware με διάφορους τρόπους και χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Βρείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αφαίρεσης spyware.

  • Απεγκατάσταση ύποπτων εφαρμογών: αν υποπτεύεστε πως κάποια εφαρμογή μπορεί να περιέχει spyware, κάντε οριστική απεγκατάσταση της από τη συσκευή σας.
  • Ενημέρωση έκδοσης λογισμικού: κάνοντας ενημέρωση λογισμικού στο κινητό σας μπορείτε να απαλλαχθείτε από πιθανά spyware.
  • Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων: η ενέργεια αυτή διορθώνει πολλές ανεπιθύμητες λειτουργίες και σας βοηθά να αφαιρέσετε πιθανά spyware.
  • Αφαίρεση ύποπτων αρχείων: αν εντοπίσετε ύποπτα αρχεία στο Android σας που δε θυμάστε να κατεβάσατε ποτέ, δοκιμάστε να τα διαγράψετε για να αφαιρέσετε τα πιθανά spyware που μπορεί να περιέχουν.

Αν τώρα αυτές οι διαδικασίες σας φαίνονται πολύπλοκες, δοκιμάστε να κατεβάσετε μια δωρεάν εφαρμογή εντοπισμού και αφαίρεσης spyware από το AndroidList, όπως το Norton που θα βρείτε παρακάτω.

  1. Norton Security & Antivirus

    Norton Security & Antivirus

    Το Norton Security Lite σας βοηθά να προστατέψετε αποτελεσματικά τη συσκευή σας από ιούς και άλλα κακόβουλα λογισμικά. Το έξυπνο αυτό εργαλείο εντοπίζει ύποπτα αρχεία και εφαρμογές και σας βοηθά να καθαρίσετε άμεσα το Android σας.

Πώς να ανακτήσετε διαγραμμένες φωτογραφίες και βίντεο στο Android σας
Πώς να ανακτήσετε διαγραμμένες φωτογραφίες και βίντεο στο Android σας

Οι περισσότερες συσκευές Android προσφέρουν πλέον προηγμένες κάμερες, που μας επιτρέπουν να τραβάμε επαγγελματικές φωτογραφίες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τι γίνεται όμως αν διαγράψουμε κατα λάθος κάποια αγαπημένη μας φωτογραφία ή βίντεο από το Android μας; Τα καλ…

Πώς να δημιουργήσετε ένα κολάζ φωτογραφιών στο Instagram και το Facebook
Πώς να δημιουργήσετε ένα κολάζ φωτογραφιών στο Instagram και το Facebook

Τα κολάζ φωτογραφιών σας επιτρέπουν να μοιραστείτε περισσότερες από μία εικόνες σε μία δημοσίευση και να τις μοιραστείτε με τους φίλους σας στα κοινωνικά δίκτυα. Αν αναζητάτε τον πιο εύκολο τρόπο δημιουργίας κολάζ φωτογραφιών στο Instagram και το Facebook, ο οδηγός αυτός είνα…

Πώς να αποκρύψετε τα likes στο Instagram και το Facebook
Πώς να αποκρύψετε τα likes στο Instagram και το Facebook

Οι δημιουργοί του Facebook και του Instagram πρόσφατα ανακοίνωσαν πως οι δυο δημοφιλείς εφαρμογές θα δίνουν πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες τους να αποκρύβουν τα likes που μοιράζονται και λαμβάνουν στις δημοσιεύσεις τους. Η απόφαση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα κο…

Πώς να αποχωρήσετε αθόρυβα από μια ομάδα του WhatsApp χωρίς να σας καταλάβουν
Πώς να αποχωρήσετε αθόρυβα από μια ομάδα του WhatsApp χωρίς να σας καταλάβουν

Έχετε βαρεθεί να λαμβάνετε μηνύματα σε μια ενοχλητική ομάδα του WhatsApp, αλλά δεν ξέρετε πώς να αποχωρήσετε από την ομάδα χωρίς να σας καταλάβουν; Ο παρακάτω οδηγός είναι για εσάς! Το WhatsApp είναι μία από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές επικοινωνίας, που σας επιτρέπει μεταξύ …

Πώς να τραβήξετε ζωντανές φωτογραφίες όπως των iPhones στο Android σας
Πώς να τραβήξετε ζωντανές φωτογραφίες όπως των iPhones στο Android σας

Τα iPhones προσφέρουν τη λειτουργία live στους χρήστες τους, που τους επιτρέπει να τραβούν ζωντανές φωτογραφίες μερικών δευτερολέπτων με την κάμερα του κινητού τους. Τα Android αναμένεται να λανσάρουν σύντομα την ίδια λειτουργία στις κάμερες τους, αλλά αν ανυπομονείτε να δοκι…