Κακόβουλα Λογισμικά, Ιοί και Απάτες στο WhatsApp: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε
Ανησυχείτε πώς πέσατε θύμα κάποιας απάτης στο WhatsApp; Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε.
Η εφαρμογή του WhatsApp αποτελεί μια κορυφαία επιλογή για δωρεάν επικοινωνία, με χρήστες σε όλο τον κόσμο. Το δημοφιλές εργαλείο σας επιτρέπει να μένετε σε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, σε ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον, που κρυπτογραφεί τις συνομιλίες σας.
Όπως όμως όλες οι δημοφιλείς εφαρμογές, έτσι και το WhatsApp, αποτελεί στόχο επιθέσεων από χάκερς, που είτε θέλουν να υποκλέψουν στοιχεία των χρηστών, είτε να μολύνουν τα Android μας με ιούς και κακόβουλα λογισμικά.
Η ομάδα μας συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει παρακάτω τις πέντε πιο συνηθισμένες απάτες, για να τις αναγνωρίσετε αμέσως και να προφυλάξετε το λογαριασμό σας από κακόβουλες επιθέσεις.
SIM-SWAP
Πρόκειται για μία απάτη όπου ένας χάκερ υποδύεται εσάς στον πάροχο δικτύου που χρησιμοποιείτε, κατεφέρνοντας να τους πείσει πως έχει χάσει τη SIM κάρτα σας και χρειάζεται να την αντικαταστάσει. Αν παρατηρήσετε πως δεν έχετε καθόλου σήμα, επικοινωνήστε άμεσα με τη εταιρία κινητής τηλεφωνίας σας, καθώς αυτό είναι το πρώτο σημάδι εξαπάτησης με SIM-swapping.
ΑΙΤΗΜΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ
Μια ακόμη συχνή μέθοδος εξαπάτησης, είναι με αίτημα επαλήθευσης. Αν λάβετε ένα μήνυμα από κάποια επαφή σας, που σας ζητά να τους στείλετε τον κωδικό επιβεβαιώσής σας στο WhatsApp, πιθανότατα να πρόκειται για απάτη. Το ίδιο ισχύει αν λάβετε ένα αίτημα πληρωμής μέσω του WhatsApp από κάποια επαφή. Σε κάθε περίπτωση, μην κάνετε τίποτα για να μην πέσετε θύμα υποκλοπής.
WHATSAPP GOLD
Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες απάτες, που είναι εύκολο πια να καταλάβετε. Στην περίπτωση αυτή, θα λάβετε ένα μήνυμα που θα σας ενημερώνει για μια νέα, κρυφή έκδοση του WhatsApp, που είναι επί πληρωμή. Η «gold» αυτή έκδοση είναι φυσικά ανύπαρκτη και όλα τα στοιχεία που σας υπόσχεται είναι ψεύτικα. Γι” αυτό μην μπείτε στη διαδικασία να την αγοράσετε!
ΕΚΠΤΩΤΙΚΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ
Αυτό το είδος απάτης βρίσκεται δυστυχώς παντού και πολλές φορές είναι δύσκολο να το αναγνωρίσουμε. Αν λάβετε κάποιο εκπτωτικό κουπόνι ή δωροεπιταγή από κάποια επαφή σας στο WhatsApp είναι σχεδόν πάντα απάτη. Πατώντας στον υπερσύνδεσμο τους, θα μεταφερθείτε σε μια ψεύτική σελίδα κι αν εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία θα πέσετε θύμα υποκλοπής.
ΚΑΚΟΒΟΥΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Τέλος, μια επίσης συνηθισμένη περίπτωση απάτης είναι μέσω κακόβουλων εφαρμογών. Ίσως να έχετε παρατηρήσει στο διαδίκτυο διαφημίσεις για συμπληρωματικές εφαρμογές του WhatsApp, που σας επιτρέπουν να βλέπετε προσωπικές συνομιλίες των επαφών σας. Πρόκειται για ψεύτικες εφαρμογές, που αν τις κατεβάσετε θα μολύνετε το Android σας με ιούς.
Ελπίζουμε το άρθρο αυτό να σας βοηθήσει να προστατέψετε τις συσκευές σας από τις επιθέσεις των χάκερς. Αν θέλετε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τη δημοφιλή εφαρμογή του WhatsApp στο κινητό σας, κάντε κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
WhatsApp Messenger
Το WhatsApp Messenger είναι μία δημοφιλής εφαρμογή επικοινωνίας με χιλιάδες χρήστες σε όλο τον κόσμο. Το χρήσιμο αυτό εργαλείο επικοινωνίας, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να συνομιλούν δωρεάν με μηνύματα μέσω WiFi ή 3G. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων, βίντεο και άλλου περιεχομένου!